A túlzásba vitt napozás, szolárium használat következményeként sajnos megjelenhetnek a bõrön a sokat emlegetett rosszindulatú melanomák. Mivel a melanomák – a legrosszindulatúbb bõrdaganatok – száma a világon mindenütt szaporodik, egyre nagyobb fontosságú a korai diagnózis, mely nagyban megnöveli a gyógyulás esélyeit.

A melanoma a leggyorsabban áttétet adó daganatok közé tartozik. A korai diagnozishoz nyújt segítséget a digitális dermatoszkóp, amely egyszerre teszi lehetõvé az azonnali diagnózist és a rendszeres ellenõrzéshez szükséges adattárolást. A mûszer lehetõséget ad a bõr felsõ rétegeibe való bepillantásra, és azok emberi szemmel nem látható változásainak megfigyelésére. A bõrgyógyász feladata a szûrés és a diagnozis felállítása, ill. a beteg sebészhez való irányítása. A végsõ diagnozis megállapítása, az esetleges sebészeti beavatkozás után, szövettani vizsgálattal történik.

Igen gyakran találkozunk ezzel bõrjelenséggel, átlagosan 20-30 található meg testszerte. Kis részük már születéskor észlelhetõ, nagyobb részük az elsõ életév környékén jelenik meg, méretük néhány mm-tõl több cm-ig terjedhet.
A közönséges anyajegyek minden része ugyanolyan színû (általában halvány- ill. sötétbarna), de ha a bõr mélyebb rétegeibe terjed, kék színû is lehet. Sajnos az elváltozások a rosszindulatú elfajulás kockázatát is magukban hordozzák.

Erre az anyajegy színének, méretének és alakjának változása hívhatja fel a figyelmet. A túlzott napozás (különösen 11 és 15 óra között) fokozza a melanociták aktivitását, irritatív tényezõként hatva növelik a bõrrák kialakulásának kockázatát. Nagyon fontos, hogy figyeljünk az anyajegyekre, ha azok megváltoznak, vérzésnek indulnak vagy bármilyen más eltérés mutatkozik, haladéktalanul forduljunk bõrgyógyász szakorvoshoz.

Mindenkinek tanácsos rendszeres idõközönként megmutatni az anyajegyeit egy bõrgyógyásznak, aki egy néhány perces, teljesen fájdalmatlan vizsgálat során eldönti, hogy bármely anyajegy ad-e okot aggodalomra, szükséges-e eltávolítása (egy anyajegy kimetszése ambulánsan elvégezhetõ, rutin beavatkozás).

Az önvizsgálat is fontos: amennyiben bármely anyagjegy színe, mérete, alakja megváltozik, panaszokat okoz, haladéktalanul orvoshoz kell fordulni.