Az anyajegyek (naevosok - ejtése: névuszok) majdnem minden ember bőrén előforduló éles határú, maradandó jellegű bőrelváltozások, melyek színükben, illetve felszínük tagoltságában térnek el a környező bőrtől. Megfigyelhetők a nyálkahártyán is. Jelen lehetnek már a születéskor, de kialakulhatnak az élet során később is. Formájukat, jellegüket többnyire nem vagy alig változtatják. Gyakoriságuk és jelentőségük miatt külön figyelmet érdemelnek a pigmentet termelő sejtekből (melanocytákból és naevussejtekből) kiinduló anyajegyek. Bizonyos esetekben belőlük alakulhat ki az életet leginkább veszélyeztető daganatok egyik fajtája - a melanoma malignum.
Előfordulás
Az egyik leggyakrabban kialakuló elváltozás a kaukázusi ember bőrén (a legtöbb felnőttnek van kb. 20 naevusa). A fekete illetve az ázsiai rasszban kisebb arányban fordul elő. Jelenlétük többnyire nem utal betegségre. Megjelenhetnek nyálkahártyákon is, például a szájüregben vagy a nemi szerveken. Az életkor előrehaladtával fokozatosan egyre több keletkezhet.

Igen gyakran találkozunk ezzel bőrjelenséggel, átlagosan 20-30 található meg testszerte. Kis részük már születéskor észlelhető, nagyobb részük  az első életév környékén jelenik meg, méretük néhány mm-től több cm-ig terjedhet.
A közönséges anyajegyek minden része ugyanolyan színű (általában halvány- ill. sötétbarna), de ha a bőr mélyebb rétegeibe terjed, kék színű is lehet. Sajnos az elváltozások a rosszindulatú elfajulás kockázatát is magukban hordozzák.

Erre az anyajegy színének, méretének és alakjának változása hívhatja fel a figyelmet. A túlzott napozás (különösen 11 és 15 óra között) fokozza a melanociták aktivitását, irritatív tényezőként hatva növelik a bőrrák kialakulásának kockázatát. Nagyon fontos, hogy figyeljünk az anyajegyekre, ha azok megváltoznak, vérzésnek indulnak vagy bármilyen más eltérés mutatkozik, haladéktalanul forduljunk bőrgyógyász szakorvoshoz.

Okok
A festékes anyajegyek keletkezésekor a bőr felső két rétegében (a hámban és az irhában) szorosan egymás mellett nagyszámú festéktermelő sejt jelenik meg, vagy a már meglévők pigment termelő aktivitása fokozódik - pontosan nem mindig tisztázható okból több festékanyagot kezdenek termelni. Előfordul, hogy a bőrön hirtelen több anyajegy keletkezik, illetve az anyajegyek növekedésnek indulnak: ezek főként hormonális változásokkal hozhatók összefüggésbe - például serdülőkor, terhesség idején.
TünetekA festékes anyajegyek lehetnek lapos, a bőr felszínéből alig előemelkedő elváltozások vagy félgömb, esetleg "karfiolszerűen" a bőr szintjéből elődomborodóak. Nagyságuk néhány milliméterestől a többtenyérnyi méretűig terjedhet.

A bőr felső rétegében, a hámban elhelyezkedő anyajegyek általában világosbarnák, alig emelkednek elő. Ilyen például a szeszélyes alakú tejeskávéfolt - Café-au-lait folt. Amennyiben 1,5 cm-nél nagyobb és 6-nál több figyelhető meg belőle, az egész szervezetet érintő betegség, az úgy nevezett Recklinghausen-kór lehet a háttérben!

Jelentősek a születéskor már meglévő (ún. congenitalis ejtése: kongenitális) naevusok.

A szemölcsös felszínű anyajegyekben gyakran nőnek szőrszálak (naevus pigmentosus et pilosus).

Léteznek erős szőrrel fedett anyajegyek, melyeket kinézetük nyomán Tierfell-naevusnak - "Tierfell" németül annyit tesz "szőrös állatbőr" - nevezzük.

A kozmetikai és emiatt kifejlődő pszichés problémán túl veszélyt is jelentenek, különösen, ha nagy kiterjedésűek (> 20 cm). Ezen elváltozások mintegy 5-10%-ából melanoma malignum alakulhat ki, ezért a nagyobb méretűek sebészi eltávolítása feltétlenül indokolt, a kisebbeket gyermekbőrgyógyász ellenőrzi; szükség esetén a kimetszést serdülőkor előtt javasolják.

Copyright 2003-2009 - orvosAneten.hu

Copyright © 2007-2009 HáziPatika.com Kft.

4400 Nyíregyháza, Pazonyi út 5     
Dr. Semsei Mária
tel. 06-70/384-8704
FŐOLDAL
Anyajegy leírás Ι Hialuronsav  Az emberi bőr Ι ND YAG lézerről Ι IP Light Ι Tűzfolt leírás Ι Hemangioma Ι  Fotoepiláció Ι