Subcutis

Habár a subcutan szövet nem a bőr része, ennek ellenére nagyon szoros kapcsolatban vannak. A subcutis fő feladata a hőszigetelés, azaz a vezetéses hőleadás meggátlása; ezenkívül a szervezet egyik fő energiaraktára is, ezáltal részt vesz a test hőtermelésében is, mivel azonnal rendelkezésre álló energiát tárol zsír formájában. Normál testsúly esetén a test tömegének 10%-át zsír teszi ki. A bőralatti zsírszövet a testfelületen mindenhol megtalálható, kivéve a szemhéjakat, illetve a férfi nemiszerveket fedő bőrterületet. A zsírnak szintén van támasztó, védő és párnázó szerepe, és kozmetikailag is fontos: pl az arc vonalait többek közt az arcbőr zsírtartalma határozza meg.

A subcutis vastagsága függ a rassztól, a kortól, endokrin és tápláltsági állapottól, de általában vastagabb mint a dermis. Lazán köti a bőrt az alatta található struktúrákhoz. Izmok is vannak a subcutan szövetben, továbbá vérerek és nyirokerek, illetve számos izzadtságmirigy és hajhagyma leér ebbe a rétegbe.


Ráncok

Az arc ráncosodását az arckifejezések során végzett ismétődő és szokássá vált izomösszehúzódások váltják ki. Amikor az arcizom összehúzódik, az megrövidül, de ezt a felette lévő bőr nem követi, így ráncok keletkeznek. További tényezők, melyek befolyásolják a bőr öregedését: a bőr vastagsága, a bőr alatti zsírszövet vastagsága, a bőr víztartalma, illetve a kollagén és elasztikus rostok megoszlása és egymás közötti aránya.

Mint látjuk, az öregedéssel különböző változások történnek a bőrben, amelyek végül ráncokat okoznak. Ezen változások közül különösen a szövetközti térben történő folyamatok fontosak. A szövetközti folyadék tisztasága csökken és az idős bőr kevesebb hexózamint, mukopoliszacharidot, kondroitin-szulfátot és hialuronsavat tartalmaz.


Az emberi bőr öregedése

A bőr az emberi test egyik nagyon összetett szerve, amely az alábbi rétegekből áll: epidermis, dermis, és subcutis (lásd ábra). Függelékei termelik a faggyút, hajat, illetve az izzadtságot is. Mint minden más emberi szerv, e szövetek is változáson mennek keresztül a kor előrehaladtával. A bőr öregedésének fő okai a napfény, szél, hideg és az alacsony páratartalmú környezet.

Epidermis

A bőr legkülső, egyben legvékonyabb rétege az epidermis, amely osztódó sejtekből áll, melyek folyamatosan pótolják a legfelső réteg külső behatások folytán elhalt sejtjeit.

Dermis

Az epidermis alatt található. A dermis fő feladata, hogy egy biztos mátrix szerkezettel védje és támassza a benne található ereket, idegeket, és bőrfüggelékeket. A dermis kollagént, elasztikus rostokat, és szövetközti anyagokat tartalmaz. A kollagén adja a bőr szakítószilárdságát, míg az elasztikus rostok a bőr elaszticitását. A szövetközti anyagok közül a hialuronsav felelős a szövetközti tér kitöltéséért. A dermis vastagabb az epidermisnél: vastagsága a szemhéjban található 0,6 mm-től a talp és tenyér dermisének 3 mm-éig terjed.
4400 Nyíregyháza, Pazonyi út 5     
Dr. Semsei Mária: 06-70/384-8704
06-42/951-112
FŐOLDAL