Hemangióma

A hemangióma kórosan felszaporodott erek összessége, melyek vörös vagy lila színű kinövést hoznak létre a bőrön vagy a szervezet más területein.

Közvetlenül a születés után alakulnak ki, és hajlamosak az élet első 6-18 hónapjában gyorsan növekedni. A későbbi életévekben viszont összezsugorodnak. Közel háromnegyedük a hetedik életévre eltűnik, a helyükön azonban a bőr gyakran enyhén elszíneződött vagy heges marad.

A felületes hemangiómák a leggyakoribb érdaganatok. A bőrfelszínen, vagy annak közelében alakulnak ki. Kiemelkednek a bőrből, vörös, szabálytalan növedékeket vagy foltokat képeznek, melyek mérete apró dudortól nagy, deformáló duzzanatig, akár 7-10 cm átmérőig terjedhet. Általában a törzsön helyezkednek el, és a számuk néhánytól tucatnyi is lehet. A felületes hemangiomák ártalmatlanok; az orvos elektromos késsel vagy lézerrel eltávolíthatja őket, ha az egyén számára zavaróak.

Mély hemangiómák (cavernosus hemangiomák, barlangos érdaganatok) a bőrben, illetve a bőr alatti mélyebb szövetekben helyezkednek el. A bőr kidomborodását okozzák, lilás színűek, ha nagyon mélyen helyezkednek el, akkor pedig hús-színűek lehetnek. A legtöbbjük átmérője 0,5-5 cm közötti, néha azonban sokkal nagyobbra is megnőnek. A barlangos hemangiomák több mint a fele az arcon, vagy a nyakon található. Előfordul, hogy belső szervekben, például a májban fejlődnek ki. 

A felületes és a barlangos hemangioma egyaránt fájdalmatlan elváltozás, ritkán viszont kifekélyesedhetnek (ulcerálódhatnak) és vérezhetnek, amely vérzés nehezen csillapítható. A szem körüliek elég nagyra nőhetnek ahhoz, hogy a látást gátolják. Ez korrekció nélkül végleges vaksághoz vezethet. A hemangiomák elzárhatják az orr vagy a torok üregét, akadályozva ezzel a légzést.

Mivel a hemangiomák gyakran maguktól is eltűnhetnek, az orvos a megjelenésükkor csak akkor kezeli őket, ha gyorsan növekednek vagy gátolják a látást, a légzést, kifekélyesednek, vagy kozmetikai problémát okoznak. Az arcon elhelyezkedőket akkor kezelik, ha 5-6 éves korra nem múlnak el.

Ha kezelés szükséges, az orvos a kicsi felületes hemangiomákba kortikoszteroid injekciót ad be, vagy ha ez nem működik, sebészileg távolítja el azokat. Akiknek gyorsan növekvő vagy nagy, kifekélyesedett hemangiomájuk van, szájon át kell kortikoszteroidot szedniük. Idősebb gyermekeken való megjelenésén, amenynyiben összehúzódott már az érdaganat, lézeres vagy sebészi kezelés javíthat.

Forrás: Dr.Info, 2006.

4400 Nyíregyháza, Pazonyi út 5     
Dr. Semsei Mária
tel. 06-70/384-8704
FŐOLDAL
Anyajegy leírás Ι Hialuronsav  Az emberi bőr Ι ND YAG lézerről Ι IP Light Ι Tűzfolt leírás Ι Hemangioma Ι  Fotoepiláció Ι