Amit a hialuronsavról tudni kell
Történelem
Funkció és technológia
A hialuronsav egy természetes poliszacharid, amely minden szövetben megtalálható és ott a szintézise vagy bejuttatása után pár nap alatt lebontódik. Az emberi testben többek között vízmegkötő, illetve az ízületekben és izmokban síkosító szerepet tölt be. Anyagának konzisztenciája és szövetbarát jellege ad lehetőséget arra, hogy számtalan gyógyszerészeti termék része legyen. Így például megtalálható bőrápoló szerekben, illetve szemsebészeti és osteoarthritis-szel kapcsolatos termékekben. Máig körülbelül 30 millió embert kezeltek a hialuronsav különböző fajtáival. Hialuronsavat olyan szövetekből lehet nyerni, amelyek hialuran tartalma magas (pl. a kakas taréja) vagy bakteriális fermentációval lehet előállítani. Q-Med az alapanyag előállítás bakteriális útját választotta, mert az állati eredetű hialuronsav betegséget vihet át, illetve allergiát okozhat. További előny, hogy a nem állati eredetű hialuronsavat végtelen mennyiségben lehet előállítani és a minőséget is egyszerűbb magas szinten tartani. Az alapanyagot külső beszállítók állítják elő, amelyet a Q-Med tisztít és stabilizál tovább, hogy a kívánt célnak megfelelő legyen. Q-Med piaci versenyképességét az adja, hogy a technológiájával eloállított hialuronsav lebontódási időtartama jelentősen csökkentett. Ezt a techológiát számtalan szabadalom védi.
A hialuronsav eloszlása a szervezetben:
  • 56 % a bőrben;
  • 35 % az izmokban és csontokban;
  • 9 % máshol, például az ízületi folyadékban, köldökzsinórban, vérben, nyirokban.
Szerkezet
A hialuronsav egy hatalmas, körülbelül 5-6 millió dalton tömegű molekula (összehasonlításképpen a vízmolekula 18 dalton tömegű); körülbelül 2500 ismétlődő glikozidos kötéssel kapcsolódó D-glükuronsav + N-acetil-D-glükózamin diszacharidegységből áll. Az elágazások nélküli lánc véletlenszerűen feltekeredik és egy kicsit merev. A magas molekulatömeg, polianionos karakter és az el nem ágazó lánc merevsége különleges reológiai (áramlástani) tulajdonságot kölcsönöz a hialuronsavnak.

A hialuronsav a gyógyászati eszközökben
A hialuronsavat különleges gyógyszerekben használják, mint például a szemműtétekhez szükséges viszkoelasztikus folyadékokban és ortopédiai betegségek gyógyításához használt viszkózus termékekben.
A hatásmechanizmusa fizikai, nem kémiai. A gyógyászatban a következő területeken és módon használják:
Viszkosebészet. Az elasztoviszkózus sebészeti eszközök és implantátumok többféle módon alkalmazhatók a sebészetben. A sebészeti beavatkozás közben a viszkosebészeti eszközökkel a szöveteket el lehet tartani egymástól, így biztosítva a feltárást a műtéti procedúrához. Alkalmazhatók szövetvédőkként és mechanikai eszközöknedvesítésére, hogy az érzékeny sejeteket óvják a mechanikai károsodástól. Magából a hialuronsavból is lehet készíteni puha sebészeti eszközöket a szövetek, szervek mozgatására, törmelék eltávolítására, vérzések lokalizálására és összenövések szétválasztására. Ezek az implantátumok a beavatkozás helyén hagyva csökkentik az operáció utáni vérzést, szövetnedvkiáramlást és a hegképződést. A szervek felszínén a hialuronsav réteget képezve meggátolja az összenövések kialakulását, ami a normális működés feltétele.
Viszkoszupplementáció. Néhány betegségben a tömör szövetek viszkoelaszticitása, vagy a szövetnedvek elasztoviszkozitása csökkent. Ilyen esetekben a hialuronsav folyadék vagy gél formájában alkalmazva javítja vagy visszaállítja a szövet normális reológiai viszonyait. A viszkoszupplementációs eszköz védőburka alatt jó gyógyulás érhet&ő el.
Mátrix (szövetváz) kialakítás. Hialuronsav gélek és szilárd hialuronsav-származékok kifejlesztése új lehetoségeknek nyitott utat a nem vízoldékony, de magas víztartalmú szövetbarát implantátumok orvosi alkalmazásában. Ezek a különösen szövetbarát poliszacharid struktúrák alapot biztosítanak a szövetregeneráció irányítására és kontrolljára, szövetrések kitöltésére, szöveti terek újramodellálására és szervkontúrok újraalkotására. Mivel ezeket az implantátumokat a immunrendszer nem támadja meg, és nem váltanak ki káros reakciókat, a fenti célokra bármely más szintetikus vagy természetes anyagnál jobbak. A "mátrix-mérnökség" most preklinikai stádiumban van, azaz élő szövet- és állatmodelleken folynak a kísérletek. E kísérletek már megmutatták a módszer potenciális hasznosságát az idegsebészetben, plasztikai sebészetben és bőrgyógyászatban.
Gyógyszerhordozó kompartmentek. Hialurosav gélek és szilárd származékok használhatók szövetkompartmentek kialakítására is, testfelszínre vagy sebekre vagy akár erek mellé helyezve, hogy a szomszédos szövetekbe illetve a vérbe gyógyszereket juttassanak be. Mivel az aktív anyag hordozója a hialuronsav, ezért nem vált ki immunológiai káros reakciókat, és nem is tokozódik be.
Karl Meyer és munkatársai 1936-ban rheumás betegeken folytattak kísérleteket a New York-i Columbia Egyetemen. A reumás betegek duzzadt ízületeiből egy aktív anyagot sikerült izolálniuk, amelyet hialuronsavnak neveztek el a savi vegyhatása és a lokalizációja miatt (hialin = porc).

1942-ben egy Balázs Endre nevű fiatal hallgató Budapestről szabadalmat nyújtott be, hogy hialuronsavat használjanak pékárukban tojásfehérje helyett, ugyanis a második világháborúban a tojás hiánycikk volt. Ugyanő lett az egyik legismertebb tudós azok közül, akik a stockholmi Karolinska Intézetben kezdték nemzetközi kutatói karrierjüket. Dr. Balázs Endre az elkövetkező 50 évben a hialuronsavval kapcsolatos felfedezések atyjává vált.

A negyvenes években sikerült a hialuronsavat gyakorlatilag minden állatfajból izolálni és az ötvenes években rájöttek arra, hogy a hialuronsav számos fontos betegséggel hozható kapcsolatba, például a rheumás arthritisszel, degeneratív arthritisszel, rákkal és néhány bőrbetegséggel is.

Az első hialuronsavat tartalmazó termék a nyolcvanas években jelent meg a viszkoelasztikus termékek piacán. Ez a Healon®volt, amelyet szemsebészeti beavatkozásoknál használtak. Később egy japán termék jelent meg az osteoarthritis-es térdek kezelésére, amelyet sok más hialuronsav tartalmú termék követett mindként fenti indikációban. Nyilvánvalóvá vált, hogy komoly lehetőségek rejlenek hialuronsavban, mivel olyan tiszta anyagról van szó, amely nem okoz irritációt. A kilencvenes évek már a hialuronsav származékok évtizedévé vált.
Mindezekben a hialuronsavval kapcsolatos kutatásokban Dr. Balázs Endre és munkatársai vezető szerepet töltöttek be.
Q-Med aktív szerepet játszott a molekula stabilizációjában és bizonyos esetekben a molekula módosításában, hogy a kívánt célnak minél jobban megfeleljen. A Q-Med ezen tevékenysége folyamán új hialuronsav tulajdonságokat fedezett fel, amelyek későbbi szabadalmak és termékek alapját képezték. Az állati eredetű szennyeződésektől mentes nem állati eredetű alapanyag előállítása új lehetőségeket nyitott meg a további fejlesztések előtt.

4400 Nyíregyháza, Pazonyi út 5     
Dr. Semsei Mária
tel. 06-70/384-8704
4400 Nyíregyháza, Pazonyi út 5     
Dr. Semsei Mária
tel. 06-70/384-8704
FŐOLDAL